Ledaregenskaper

juni 28, 2021 0 av admin

Hej kära läsare,

Annika här idag igen. Hur har ni det? Jag har det väldigt bra, sitter just nu i solen med en kaffe i ena handen och en e cigg i andra, fast dags att beställa ny shortfill, skönt det går att fixa snabbt och lätt online. Borde inte röka men e cigg känns lite bättre och snällare mot min omgivning åtminstone. Allra helst nu när kollegans söta vovve Fiffi ligger under stolen i gräset och njuter av skuggan. För en stund sedan jagade hon en fjäril och såg glad ut. En bit bort glittrar dalaälven så vackert och björkan svajar intill. Sommaren är verkligen årstiden då man känner sig som mest levande, eller hur brukar ni känna? 

Apropå känslor så tänkte jag prata lite idag om att reflektera över sitt och andras ledarskap. Tänk efter en stund vad som är en bra ledare enligt dig? Kom gärna på några exempel och fundera över varför just hen är en bra ledare. Är det några särskilda egenskaper hos personen som sticker ut? Eller verkar hen ha en särskild strategi i en särskild situation som du uppskattat? 

Tänk sedan på dåliga exempel på ledare, kanske en tidigare chef, lärare eller friidrottsledare som du har mött eller haft. Vad är det som gör att du tyckte att hen var en dålig ledare? Gillade du ledaren som person och bara ogillade hur hen var i sin ledarroll? Eller var det ett genomgående drag hos personen som störde dig? Försök gärna komma på konkreta exempel på när ledaren var/betedde sig som en dålig ledare och varför.

Har du kommit fram till något? Kanske till och med skrivit en lista på bra versus dåliga egenskaper och situationer där ledare varit extra bra eller dåliga i sin ledarroll? Gör gärna en lista! Då ser man tydligare vad man själv uppskattar hos andra och om det är särskilda händelser kan du notera dem också. Bra att ha inför framtiden när man själv är i en liknande situation – man kan lära av alla exempel, både de bra och de som är mindre bra. Förhoppningvis kan man även ta lärdom så pass mycket att man lyckas få användning av de bra exempel eller undvika att upprepa dålig exempel. 

Om du nu fått ihop en lista på egenskaper och sätt att hantera situationer kan tipset vara att “öva” dig på att vara som de olika exempel du kommit på.